Hur ska vi värma vårt fritidshus?
Vad som är det mest lämpliga sättet att värma upp ett nybyggt fritidshus beror på en mängd faktorer, bland annat:
- hur huset kommer att nyttjas på kort och lång sikt,
- husets storlek och konstruktion, och
- husets geografiska läge.
Det räcker inte alltid med att titta på en energiberäkning. Beräkningsmodellerna är inte anpassade för fritidshus med begränsat nyttjande och eventuell variation i innetemperatur. Till exempel finns inte luft-/luftvärmepumpar som möjlig värmekälla i modellerna för energiberäkning. Luft-/luftvärmepumpar är ofta ett lämpligt alternativ vid nyttjande mindre än fyra månader per år.
Kontakta oss gärna om ni vill diskutera kring val av uppvärmning i ert framtida fritidshus.
De vanligaste värmekällorna
Hus som ska nyttjas regelbundet året om bygger våra kunder oftast på platta på mark med inbyggd golvvärme. Den vanligast förekommande värmekällan är då en frånluftsvärmepump. Beroende på husets storlek och hur det kommer att nyttjas, kan luft-/vattenvärmepump eller elpanna också vara rimliga alternativ.
Det finns inte ett enkelt svar på frågan om vad som är rätt, och vi diskuterar gärna med er utifrån de unika förutsättningarna i ert bygge!
Vad är ett U-värde?
U-värdet, eller ”värmegenomgångskoefficienten” är ett mått på värmeförlust och mäts i watt (W) per kvadratmeter (m2) och grader Celsius (° C). Ju lägre värde, desto bättre isolering utgör materialet.
Är ett Hudikhus välisolerat?
Ja, ett Hudikhus är välisolerat med upp till 500 mm lösullsisolering i tak och 185-235 mm isolering i yttervägg.
Värme tar sig ut genom husets klimatskal via tak, väggar, fönster och grund. Eftersom varm luft stiger uppåt är den möjliga värmeförlusten som störst genom taket, och därför är ett välisolerat tak väldigt viktigt för att minimera värmeförlust. Alla våra hus över 60 m2 byggyta har lösullsisolering i tak i ordentlig mängd – upp till 500 mm beroende på takkonstruktion och minst 300 mm i alla delar av huset.
Våra ytterväggar har minst 185 mm och upp till 235 mm isolering. Skillnaden på värmeförlust genom ytterväggen är ganska liten när man lägger på ytterligare isolering. Det som snarare är drivande för värmeförlust är fönster, som på samma yta släpper igenom ungefär fem gånger mer värme än väggen gör. Alltså kommer det att vara mängden fönster och deras storlek som blir mest avgörande för husets uppvärmningsbehov.
Vad är specifik energianvändning?
Den specifika energianvändningen omfattar all energiförbrukning som är nödvändig för husets drift i form av uppvärmning, ventilation och varmvattenproduktion. Det inkluderar även förbrukning från eventuella fläktar, pumpar, styr- och reglerutrustning m.m.
Hushållsenergi, alltså exempelvis vitvaror, belysning, TV m.m. är inte inräknat i den specifika energianvändningen. Specifik energianvändning beräknas utifrån permanent boende och ger alltså en fingervisning om hur mycket el huset förbrukar i drift 365 dagar om året. Nedan finner du några exempel på specifik energianvändning för ett urval av våra husmodeller.
Ladda ned exempel på specifik energianvändning
Har ni fler frågor? Kontakta oss!
Kontakta oss om ni har fler frågor eller vill diskutera vad som kan vara rätt uppvärmningssystem i ert framtida hus.