Fjällstugor för en aktiv fritid. Fjällhus för generationer.

En kopp varm choklad framför braskaminen i er alldeles egna fjällstuga, efter en dag i skidbacken eller på fjället. Allt från klassiska timmerhus till moderna fjällhus med stora fönsterpartier finns i vårt sortiment. Hitta er favorit bland våra fjällhus att nyttja året om, och låt oss förverkliga er husdröm tillsammans!


Varför välja ett fjällhus från Hudikhus?

Våra fjällstugor använder modern byggteknik där ytterväggsblock prefabriceras i en kontrollerad inomhusmiljö för snabbt och fuktsäkert montage på byggplatsen. Vi kombinerar det med en utvändig timmerpanel med bilad yta som ger det traditionella uttrycket hos ett timmerhus. Det bästa av två världar!

Vi hjälper alla våra kunder att ordna en byggentreprenad som passar dem, och de flesta väljer nyckelfärdigt. Genom vårt nätverk av byggentreprenörer över hela Sverige kan vi hitta en lösning till nyckelfärdigt hus genom en generalentreprenad. Ett sådant arrangemang innebär:

  • Ni skriver avtal med en byggentreprenör som kan ta ansvar för allt från markarbeten till färdigt hus.
  • Byggentreprenören projektleder och samordnar alla underentreprenörer, samt ansvarar för arbetsmiljön på byggplatsen.
  • Ni har direktkontakt med den som bygger ert hus med raka kommunikationsvägar.

Läs vad våra kunder tycker om sina husprojekt i kundberättelserna. Där får du insikt i hur andra har förverkligat sina drömmar med hjälp av Hudikhus.


Få inspiration till ert fjällhus

Behöver ni idéer för er nya fjällstuga? På vår sida för inspiration hittar du ett omfattande bildgalleri med tidigare projekt, som inkluderar fjällhus.

Ta del av andra kunders idéer och lösningar som kan hjälpa er att hitta rätt stil och funktion för ert hus.

Vanliga frågor och svar om fjällhus

Kan vi anpassa planlösningen i vårt fjällhus? nav-arrow-down

Absolut! Vi är vana vid att anpassa varje hus efter tomt och familj. Läs mer om att anpassa ert Hudikhus i vår artikel om att ändra planlösningen.

Vad kostar det att bygga en fjällstuga? nav-arrow-down

Kostnaden kommer att variera med var det ska byggas, storleken på hus och till viss del vilka val man gör. Begär en offert eller kontakta oss för att få en produktionskalkyl på en eller flera av våra husmodeller!

Vilka storlekar av fjällstugor erbjuder ni? nav-arrow-down

Vi erbjuder fjällstugor i flera storlekar, från yteffektiva enplansmodeller på under 80 kvm till rymliga fjällhus med loft på över 110 kvm. Hitta en husmodell som ni tycker om så hjälper vi er att anpassa den efter er tomt och era behov!

Har ni visningshus för fjällhus? nav-arrow-down

På visningshusområdet Nybygget vid Arlanda och Husknuten i Västra Frölunda kan man besöka flera av våra husmodeller i verkligheten. Välkommen under ordinarie öppettider, eller hör av er för att boka ett besök när det passar er. Vi har dock inga fjällhusmodeller på visningshusområden, men kontakta oss så kan vi undersöka möjligheterna att besöka ett pågående bygge eller en färdigställd fjällstuga.

Hur lång tid tar det att bygga en fjällstuga? nav-arrow-down

Från första avtal till att huset är färdigt att flytta in brukar det normalt ta mellan 10 och 14 månader. Det kan gå snabbare eller ta längre tid, beroende på bland annat tillståndsprocesser för bygglov, väganvändning under vinterhalvåret, och byggentreprenörers tillgänglighet.

Hur vet jag vad jag får bygga på min tomt? nav-arrow-down

Kommunen ansvarar för att reglera markanvändning och bebyggelse inom kommunens gränser. Det främsta instrumentet är detaljplaner, som upprättas för begränsade områden. Er kommun kan berätta om det finns en detaljplan som omfattar er fastighet.

En detaljplan kan reglera var nya byggnader får placeras, hur stora eller höga de får vara eller hur långt det ska vara mellan hus och tomtgräns. Det som anges i detaljplanen blir bindande för kommande bygglovsprövningar. Detta brukar benämnas ”byggrätt”.

Stora delar av en kommuns yta kan vara utanför detaljplan och områdesbestämmelse, till exempel i områden där det inte finns sammanhållen bebyggelse eller anläggningar. I sådant fall finns ingen definierad byggrätt att förhålla sig till i sin bygglovsansökan. Det betyder inte att man inte får bygga – tvärtom innebär det en större frihet att söka bygglov för just det hus man har tänkt sig.

Läs mer i vår artikel om detaljplaner och byggrätt.

Hur högt får jag bygga? Och vad är skillnaden på byggnadshöjd och nockhöjd? nav-arrow-down

Byggnadshöjd och nockhöjd är två olika höjder. Byggnadshöjd är oftare reglerat i detaljplan. I de allra flesta fall är byggnadshöjden enkelt förklarat avståndet från marken till skärningspunkten mellan taket och ett plan i ytterväggens förlängning. Byggnadshöjd ska beräknas från medelmarknivå.

Läs mer och se en förklarande illustration i vår artikel om detaljplaner och byggrätt.

Att bygga Hudikhus – steg för steg

01. Kalkyl och offert

För att få en snabb uppfattning om vad det kostar att bygga ett av våra hus, begär en offert så gör vi en produktionskalkyl. Vi vill veta mer om era behov och önskemål så att vi kan göra en kalkyl och offert utifrån era specifika förutsättningar. Naturligtvis kostnadsfritt!

Läs mer

02. Tomtbesök

I nästa steg vill vi gärna besöka platsen där det ska byggas, för att skaffa oss en ännu bättre förståelse för förhållandena på plats, och bättre kunna hjälpa er att förverkliga er husdröm. Det ger oss också bättre möjligheter att diskutera lämpliga anpassningar av huset med er.

Läs mer

03. Köpeavtal

Baserat på vår tidigare offert tar vi fram ett köpeavtal. Det allra vanligaste är att dessa signeras digitalt med BankID. Köpeavtalet innebär att vi kan gå vidare och påbörja vårt ritarbete. Avtalet är villkorat till att ni får bygglov (och eventuell strandskyddsdispens), så ni är fria att frånträda avtalet utan kostnad om ni inte får tillåtelse att bygga.

Läs mer

04. Avtalsritning

Första steget i vårt ritarbete är att ta fram avtalsritningar. Dessa ska bekräfta avtalet och utgör sedan en grund för en spårbar följd av ändringar, som alltså kan göras under resans gång.

Läs mer

05. Bygglovsansökan

Vi hjälper er med ritningar för att söka bygglov. Eventuella ansökningar om rivningslov, strandskyddsdispens eller marklov hanteras samtidigt med bygglovet.

Läs mer

06. Bygglov klart!

Hur länge det tar att få bygglov varierar mellan olika kommuner och över tid – vanligtvis handlar det om åtta till tio veckor. Under tiden kan ni börja titta på detaljer i invändiga inredningsval som kök och badrum, och vi påbörjar upphandling av en byggentreprenör. Fyra veckor efter beslut har bygglovet vunnit laga kraft.

Läs mer

07. Beställning av entreprenad och hus

När bygglovet har vunnit laga kraft går vi vidare med att handla upp en byggentreprenör som kan ta ansvar till nyckelfärdigt hus om ni vill det, eller till exempel göra huset utvändigt klart om ni själva vill hålla i bygget. Ni skriver avtal direkt med byggentreprenören, och gör en tillverkningsbeställning av huset från oss. Vi kommer då också överens om leveransvecka.

Läs mer

08. Tekniskt samråd och startbesked

I diskussion med oss bokar ni in ett lämpligt datum för tekniskt samråd där ni, er byggentreprenör, kommunen och kontrollansvarig deltar. Startbesked utfärdas vanligtvis i sittande möte, och efter det kan vi fastställa leveransvecka.

Läs mer

09. Produktion av husbyggsats, och grundläggning

Medan husbyggsatsen produceras på fabrik kan markarbeten, eventuell rivning och grundläggning påbörjas. Under denna tid kan ni göra klart era val av inredningsmaterial i en rumsbeskrivning till er byggentreprenör.

Läs mer

10. Husleverans

Dagen när ert hus levereras är ett speciellt tillfälle. Den utvändiga monteringen av huset går snabbt i början, så ni kommer att kunna se stora framsteg under de första dagarna av husmontage. Därefter tar det invändiga, mer tidskrävande arbetet vid.

Läs mer

11. Husbyggnation

Ni har direktkontakt med er byggentreprenör och kontrollansvarige under byggets gång. Vår byggsupport finns tillgänglig på telefon om det uppstår frågor under pågående bygge.

Läs mer

12. Slutbesiktning och slutbesked

Huset slutbesiktigas av en opartisk och självständig besiktningsman och ett slutsamråd hålls med kommunen, som utfärdar slutbesked innan det är fritt fram att flytta in i ert nya hus!

Läs mer

Är ni redo att förverkliga er husdröm?

Ert drömprojekt väntar. Ta nästa steg och kontakta vårt team för personlig kontakt och anpassad offert och kalkyl.

Kontakta oss