Planritningar för fritidshus och fjällstugor

Utforska våra planritningar av fritidshus och fjällstugor nedan. Använd knapparna för att välja den storlek, hustyp eller antal sovrum och badrum som ni är ute efter. Hitta er favorit att utgå från, så hjälper vi er att anpassa planlösningen efter tomt och familj!

< 60 m2
60-90 m2
90-120 m2
>120 m2
Enplanshus
Lofthus
Alla filter
Hus
Planritning
Visar 138 hus

Mängder av planlösningar från 30 till 160 kvm

Använd filterknapparna för att leta fram planlösningar som ni är intresserade,
eller hoppa direkt till några filtreringar härifrån:

Hitta en planlösning som ni gillar, så hjälper vi er att anpassa den!


Vanliga frågor och svar om planlösningar

Kan man ändra på planlösningen? nav-arrow-down

Ja, vi är vana vid att anpassa varje hus efter tomt och familj. Faktum är att alla våra husmodeller är att betrakta som utgångspunkter, som man kan ändra på. Flexibiliteten ingår i vårt erbjudande – vi räknar bara fram ett nytt pris på huset utifrån de ändringar som påverkar byggmaterialet, till exempel fönsterstorlekar, vägglängder m.m. Med en personlig kontakt hos oss får ni ett bollplank för era idéer och behov.

Läs mer om att ändra planlösningen.

Vilken planlösning passar på vår tomt? nav-arrow-down

Det är svårt att ge ett generellt svar, men vi diskuterar oss gärna fram till rätt planlösning tillsammans med er, utifrån både förutsättningarna på tomten och era behov. Utsikt, väderstreck och tomtens topologi kommer att påverka var man helst vill placera ett hus, och därmed också vilken form huset ska ha, hur det ska roteras eller spegelvändas och var entrén ska finnas. Vi är vana vid att anpassa varje hus till tomt och familj!

Vilken typ av planlösningar finns för fritidshus? nav-arrow-down

Till att börja med får man skilja mellan enplanshus och lofthus. Utöver det finns olika former av hus – raka hus, vinkelhus eller H-formade hus. Raka hus kan vara gavelställda, det vill säga med huvudsaklig utblick från gaveln eller från ena långsidan. Några typiska exempel:

Alla våra planritningar är att betrakta som utgångspunkter. Kontakta oss för att diskutera hur huset ska anpassas efter er tomt och familj!

Vilken storlek på fritidshus passar bäst för vår familj? nav-arrow-down

Vill ni samla alla funktioner i ett enda hus, eller bygga en huvudbyggnad och en gäststuga? Är ni kanske styrda av en detaljplan som anger hur stort ni får bygga? Detta tillsammans med vad ni vill få plats med i huset och hur förutsättningarna ser ut på tomten kommer att vägleda ert val av storlek på huset, och hur ni utformar planlösningen.

Några fingervisningar kring vad man kan förvänta sig att få plats med i hus av olika storlekar (räknat i byggyta):

  • 30-60 kvadratmeter kan man räkna med att få in alla nödvändiga funktioner i ett gästhus eller ett kompakt fritidshus – ett eller två sovrum, litet kök och vardagsrum, och WC med dusch. I den här storlekskategorin är varje kvadratmeter särskilt värdefull, så att välja ett lite större hus kan göra stor skillnad i hur rymlig planlösningen upplevs eller vilka funktioner man får plats med.
  • Med några kvadratmeter över 70 kan man få in ett tredje sovrum i ett enplanshus. Se exempelvis planritningen för husmodellen Alster 23-72.
  • Omkring 90 kvadratmeter får man ofta plats med en separat tvättstuga som i Agö 40-90 eller en andra WC som i Agö 27-90.
  • För att få plats med fyra sovrum är ett lofthus omkring 80 kvadratmeter eller större lämpligt, eller ett enplanshus omkring 110 kvadratmeter.

Finns det skillnader i planlösning mellan fritidshus och fjällstugor? nav-arrow-down

Ja, även om de också har mycket gemensamt. Det är vanligtvis fokus på de sociala ytorna i bägge fallen. Ett sovrum får vara lite större och de övriga optimeras för att få in så många sovplatser som möjligt. I fjällstugor vill man gärna avsätta lite mer utrymme i hallen, för att få plats med vinterkläder, pjäxor, hjälmar och så vidare, och gärna ett torkskåp. Att bygga en bastu i huset är betydligt vanligare i fjällstugor än i fritidshus, där det istället är vanligare med en separat tvättstuga. Fjällstugan kan ha ett större behov av en skyddad ingång och skidförråd i anslutning till entrén.

Vad är fördelen med enplanshus respektive lofthus? nav-arrow-down

Fördelen med enplanshus är det praktiska i att allt finns samlat på ett plan. På ålderns höst kan det vara skönt att slippa gå i trappor i sitt hus. Andra fördelar är att det är tacksamt att installera vattenburen golvvärme i hela huset, och att alla delar av huset kan ha direktkontakt med utemiljön.

Lofthus erbjuder extra utrymme utan att öka byggytan. Loftet kan användas för fler sovplatser, förvaring eller en mysig umgängesyta. Perfekt för att ta emot gäster eller för den större familjen.

Att bygga Hudikhus – steg för steg

01. Kalkyl och offert

För att få en snabb uppfattning om vad det kostar att bygga ett av våra hus, begär en offert så gör vi en produktionskalkyl. Vi vill veta mer om era behov och önskemål så att vi kan göra en kalkyl och offert utifrån era specifika förutsättningar. Naturligtvis kostnadsfritt!

Läs mer

02. Tomtbesök

I nästa steg vill vi gärna besöka platsen där det ska byggas, för att skaffa oss en ännu bättre förståelse för förhållandena på plats, och bättre kunna hjälpa er att förverkliga er husdröm. Det ger oss också bättre möjligheter att diskutera lämpliga anpassningar av huset med er.

Läs mer

03. Köpeavtal

Baserat på vår tidigare offert tar vi fram ett köpeavtal. Det allra vanligaste är att dessa signeras digitalt med BankID. Köpeavtalet innebär att vi kan gå vidare och påbörja vårt ritarbete. Avtalet är villkorat till att ni får bygglov (och eventuell strandskyddsdispens), så ni är fria att frånträda avtalet utan kostnad om ni inte får tillåtelse att bygga.

Läs mer

04. Avtalsritning

Första steget i vårt ritarbete är att ta fram avtalsritningar. Dessa ska bekräfta avtalet och utgör sedan en grund för en spårbar följd av ändringar, som alltså kan göras under resans gång.

Läs mer

05. Bygglovsansökan

Vi hjälper er med ritningar för att söka bygglov. Eventuella ansökningar om rivningslov, strandskyddsdispens eller marklov hanteras samtidigt med bygglovet.

Läs mer

06. Bygglov klart!

Hur länge det tar att få bygglov varierar mellan olika kommuner och över tid – vanligtvis handlar det om åtta till tio veckor. Under tiden kan ni börja titta på detaljer i invändiga inredningsval som kök och badrum, och vi påbörjar upphandling av en byggentreprenör. Fyra veckor efter beslut har bygglovet vunnit laga kraft.

Läs mer

07. Beställning av entreprenad och hus

När bygglovet har vunnit laga kraft går vi vidare med att handla upp en byggentreprenör som kan ta ansvar till nyckelfärdigt hus om ni vill det, eller till exempel göra huset utvändigt klart om ni själva vill hålla i bygget. Ni skriver avtal direkt med byggentreprenören, och gör en tillverkningsbeställning av huset från oss. Vi kommer då också överens om leveransvecka.

Läs mer

08. Tekniskt samråd och startbesked

I diskussion med oss bokar ni in ett lämpligt datum för tekniskt samråd där ni, er byggentreprenör, kommunen och kontrollansvarig deltar. Startbesked utfärdas vanligtvis i sittande möte, och efter det kan vi fastställa leveransvecka.

Läs mer

09. Produktion av husbyggsats, och grundläggning

Medan husbyggsatsen produceras på fabrik kan markarbeten, eventuell rivning och grundläggning påbörjas. Under denna tid kan ni göra klart era val av inredningsmaterial i en rumsbeskrivning till er byggentreprenör.

Läs mer

10. Husleverans

Dagen när ert hus levereras är ett speciellt tillfälle. Den utvändiga monteringen av huset går snabbt i början, så ni kommer att kunna se stora framsteg under de första dagarna av husmontage. Därefter tar det invändiga, mer tidskrävande arbetet vid.

Läs mer

11. Husbyggnation

Ni har direktkontakt med er byggentreprenör och kontrollansvarige under byggets gång. Vår byggsupport finns tillgänglig på telefon om det uppstår frågor under pågående bygge.

Läs mer

12. Slutbesiktning och slutbesked

Huset slutbesiktigas av en opartisk och självständig besiktningsman och ett slutsamråd hålls med kommunen, som utfärdar slutbesked innan det är fritt fram att flytta in i ert nya hus!

Läs mer

Är ni redo att förverkliga er husdröm?

Ert drömprojekt väntar. Ta nästa steg och kontakta vårt team för personlig kontakt och anpassad offert och kalkyl.

Kontakta oss